Wees er als de kippen bij: Tik tok

06/10/2019

Als je doelgroep vooral tussen de 13 en 18 jaar oud is, is TikTok interessant om in te zetten als marketingkanaal.

TikTok is op korte tijd dé bestemming geworden voor korte mobiele video’s.

Het is voor gebruikers heel eenvoudig om video’s te maken en te delen met een smartphone. Net dat delen is hier erg belangrijk: het gevoel van community, het delen van creativiteit en passie is waar TikTok op drijft. In de filmpjes, die minimum 3 en maximum 60 seconden duren, zie je vooral jongeren playbacken, dansen, sketches spelen, films imiteren,... En natuurlijk ook de alomtegenwoordige ‘challenges’ uitvoeren. Hierbij zie je een demovideo die je dan zo goed mogelijk probeert te imiteren. Zo was er bijvoorbeeld de #ShoeChange: zo snel mogelijk van outfit en schoenen wisselen met je vriend(in), en het filmen natuurlijk. Ben je ouder dan 22 en hoor je het in Keulen donderen? Geen probleem, 80% van de gebruikers is jonger dan 18.

Korte geschiedenis (echt kort)

Het Chinese videoplatform werd in 2016 opgericht en is sindsdien explosief gegroeid. In oktober 2018 was het zelfs de meest gedownloade app. De populariteit is vooral groot in de VS en Azië, maar ook in Europa is de app aan een opmars bezig. Het TikTok-account met de meeste volgers in Europa is die van het Duitse duo @lisaandlena: 31,5 miljoen volgers.

Hoe werkt het? (Als je het niet aan jouw t(w)een wilt vragen)

Als je de app installeert moet je een account aanmaken. Dit kan gelinkt worden aan andere socialemedia-profielen zoals Facebook of Twitter. Een account op TikTok is automatisch openbaar: iedereen kan het dus zien en je contacteren. Als je die niet wil, kan je bij instellingen wel voor een privé-account kiezen en kunnen enkel vrienden het zien.

Op de homepagina van de app zie je jouw timeline: video’s van de accounts die jij volgt maar ook trending video’s van jouw regio of internationaal. Wil je nog meer video’s zien? Dan kan je op het vergrootglas in de balk onderaan klikken. Dit opent een heel zoekmenu. Je kan zoeken op locatie, account, hashtags of zelfs een bepaalde liedje. De trending hashtags, waaronder ook de challenges en wedstrijden waar je kan aan meedoen, staan ook op deze pagina.

Je kan ook alle video’s een like geven, een reactie achterlaten, ze delen op andere netwerken of ze opslaan op je smartphone. Als je een video bij je favorieten plaatst kan je hem ook gebruiken om bijvoorbeeld een duet te maken.

Een eigen video maken

In de balk onderaan staat er een grote +, daarmee begint alles. Bovenaan kies je ‘voeg een geluid toe’, dit opent quasi oneindige muziekbibliotheek met (fragmenten van) nummers. Je kan zelf kiezen wanneer het nummer start en het fragment inkorten door achteraf op het muzieknootje met de schaar te klikken. Als je geen liedje kiest, hoor je enkel het geluid van je originele video. Je kan ervoor kiezen om een bestaande video up te loaden of live filmen.
Om te filmen hou je gewoon de knop ingedrukt.
Er zijn enorm veel mogelijkheden voor het filmen. Je kan beelden tijdens het filmen vertragen, versnellen, vervormen, filteren,... Ook achteraf zijn er nog heel wat bewerkingsmogelijkheden. Zo kan je bepaalde fragmentjes uit je video bijvoorbeeld achteruit laten afspelen, een ander kleureffect geven,....

Wanneer je helemaal klaar bent, klik je op ‘next’ om begeleidende tekst bij jouw post te schrijven.

Als marketingplatform

Als je doelgroep vooral tussen de 13 en 18 jaar oud is, is TikTok interessant om in te zetten als marketingkanaal. Je kan door aanwezigheid met originele content in deze groep al aan populariteit winnen. Een eigen challenge hashtag lanceren kan ook. Hiermee kan je in de demovideo een stuk van je merkverhaal kwijt en creëren gebruikers nieuwe content die dit doen leven. Modemerk Guess deed dit bijvoorbeeld met de #inmydenim challenge. Ze werkten samen met zangeres en influencer Bebe Rexha om  hun broeken voor ‘glam queens’ in de kijker te zetten. Het voordeel bij TikTok is dat bereik van influencers niet enkel afhankelijk is van hun aantal volgers, zoals bij Facebook en Instagram meer het geval is. Als TikTok de content waardevol vindt, zal het bereik hoger liggen.

Er is ook de meer traditionele mogelijkheid om bereik te kopen. In België is dit mogelijk via het Tiktok Creator Network. Zij werken samen met internationale influencers, zoals @lisaandlena.

In het kort de huidige advertentieformaten:

° Brand Takeovers: jij kiest wanneer en voor hoelang jouw advertentie als eerste verschijnt in de newsfeed van jouw doelgroep.
° Native Video Ads: jouw advertentie verschijnt tijdens de Tiktok-video’s.
° Video Challenges: met een duidelijke hashtag daag jij Tiktokkers uit om mee te doen met jouw challenge (zie voorbeeld Guess)
° Branded Filters and Lenses: je kan gekke effecten en filters toevoegen, zoals bij Snapchat ook mogelijk is.

Er gaan geruchten dat er ook snel een mogelijkheid zal zijn om via een veilingsysteem advertenties op Tiktok te plaatsen, zoals nu mogelijk is bij andere sociale media. We houden het met haviksogen in de gaten!



Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×