IG TV

29/09/2019

Wat is IGTV? Voluit: Instagram TV. Een toepassing die beschikbaar is als aparte applicatie maar ook binnen de Instagram app een tabje…

Wat is IGTV?

Voluit: Instagram TV. Een toepassing die beschikbaar is als aparte applicatie maar ook binnen de Instagram app een tabje kreeg. Het platform zorgt ervoor dat je langere video’s (langer dan één minuut) kan uploaden, waar het bij Instagram vooral om foto’s en korte video’s gaat.

Wat is dan het verschil met YouTube? Wel: alle video’s zijn ‘vertical video’s’. Dit betekent dus dat ze gefilmd worden met je telefoon rechtop, een logisch formaat voor een platform dat enkel op mobiele toestellen werkt. Instagram introduceerde dit formaat voor video al in de Stories.

Een groot verschil met de gewone Instagram app is dat de button voor direct filmen ontbreekt. Het platform wil namelijk dat je het gebruikt om op voorhand opgenomen, gemonteerde en bewerkte video’s te plaatsen. Voor hier-en-nu content blijven natuurlijk Instagram zelf (en de aan populariteit winnende Stories) hun ideale kanaal. IGTV wil zo enkel kwalitatieve video’s huisvesten.

De verschillen op vlak van video:

Instagram feed: video’s tot 1 minuut
Instagram stories: video’s tot 15 seconden
IGTV: video’s langer dan 1 minuut

https://www.instagram.com/p/BkQYhmdj2qA/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_video_watch_again

Hoe gebruik ik IGTV?

Als je in IGTV inlogt met je Instagram-account, volg je automatisch alle mensen die je al op Instagram volgt en een IGTV video hebben gepubliceerd. Om video’s te gaan bekijken van mensen die je niet volgt op Instagram, kun je op het scherm naar boven vegen om een menu te openen. Hier kun je het aanbod voor jou bekijken: een overzicht van de video’s van de mensen die je volgt en een lijst met alle populaire filmpjes. Ben je op zoek naar een specifiek kanaal, dan kun je de zoekfunctie gebruiken door op het vergrootglas te tikken.

Waarom IGTV?

Er is een groeiende groep aan ‘webcelebs’: mensen die enkel bekend zijn op internet. Zij bereiken hun publiek via smartphones en niet via “old-school kanalen” als TV. Op televisie moet alles ook perfect afgewerkt zijn en in formaten passen. Bij IGTV willen ze de makers alle vrijheid geven om hun originele content, hoe ruw die ook lijkt, uit te zenden. Het is wel beter uitgewerkt dan in de Instagram Stories, maar nog niet even perfect als een afgelikte Instagram foto. Het moet voor de kijkers vooral authentiek aanvoelen.

Hoewel er nog geen bestaande TV-shows op IGTV te zien zijn, lijkt het gebruik ervan wel op hoe we omgaan met TV. Ook bij de IGTV begint er automatisch een video, die het platform voor je selecteerde, af te spelen. Maar je kan er wel meteen op reageren in de commentaren, of natuurlijk de onontbeerlijke social media like eraan meegeven. Ook kan je zappen: met een swipe opzij ga je naar de volgende video. Was de video boeiend? Swipe dan omhoog om meer video’s uit deze categorie te bekijken.

Update: sinds 19 maart kan je in Instagram Stories kijken naar Instaverliefd. Een fictiereeks speciaal gemaakt voor Instagram. De wekelijkse compilatie, dus de langere uitzendingen, zijn dan weer wel te bekijken op IGTV.Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×