Content maken

24/02/2020

Het oprichten van een Facebookpagina, Instagramaccount of LinkedIn bedrijfspagina is snel gebeurd. Maar… wat dan? Je hebt hopelijk al goed nagedacht over de bio en profielfoto’s van je socialemediakanalen, maar er moet natuurlijk ook iets op verschijnen. En dan komt de vraag: “Heb ik wel genoeg te vertellen om aanwezig te blijven?”. Voor jouw doelgroep relevant zijn én blijven kan een hele opdracht zijn. Laat het je niet overweldigen! Beginnen doe je best met een strategie. Wat is mijn verhaal? Wie is mijn doelgroep? Wat wil ik bereiken met mijn aanwezigheid op sociale media? Als deze antwoorden glashelder zijn, kan je aan de slag met content. Je hebt er waarschijnlijk al heel wat: blogposts, beelden van campagnes of producten, artikelen, een verslag vanop een event, jouw kennis en verhalen. Het is allemaal content! Je kan deze dingen allemaal gebruiken als startpunt voor berichten op sociale media. Toch nood aan meer inspiratie? Lees dan zeker verder:

Oud nieuws, nieuwe content

Heel veel mensen gaan ervan uit dat eens een ‘nieuwtje’ of bepaald onderwerp verschenen is op je sociale media, je het niet opnieuw kan gebruiken. Je voelt het al komen: dat is niet zo. Je kan er namelijk niet vanuit gaan dat al jouw volgers de post zagen, laat staan zich herinneren waarover jij het een jaar geleden had. Is de inhoud nog relevant? Herhaal het dan gerust! Je kan natuurlijk wel even de tekst en/of het beeld aanpassen, voor de trouwste fans met het sterkste geheugen. 

Slim ‘stelen’

Is je vatje inspiratie net even op? Laat je dan zeker inspireren door pagina’s van concurrenten of door (vak)magazines. Want alles is al een keer gezegd, maar nog niet door jou! Voeg er jouw kijk op de zaken of eigen vormgeving aan toe, dan is het altijd origineel.
Pinterest is hier ook een heel handige tool: zo kan je een bord bijhouden met beelden, quotes of infographics die jouw inspireren. Ze kunnen altijd leiden naar frisse ideeën.

Vraag het je community

Het is het ‘social’ aspect dat social media zo aantrekkelijk maakt voor veel gebruikers. Gebruik dus gerust jouw klanten als ‘content creators’! Openbare posts en stories delen waarin jij getagd werd, kan zonder toestemming van de originele ‘poster’. Als je een foto wilt gebruiken om met je eigen tekst op je account(s) te plaatsen, moet je wel even toestemming vragen. Klanten zijn vaak trots dat hun content is opgemerkt, en ze gaan zo ook gemotiveerd zijn om jouw merk meer te taggen en foto’s te delen. Win - win dus.
Je kan ook specifiek oproepen lanceren om user generated content te ontvangen. FujiFilm  Belgium doet dit bijvoorbeeld met hun ‘FujiFilm Friyay’. Wekelijks verschijnt er een onderwerp waarbij volgers gevraagd worden om hun beste foto’s binnen dit onderwerp te delen, FujiFilm te taggen en de #fujifilmfriyay toe te voegen in de beschrijving. De beste foto verschijnt dan op het FujiFilm Belgium account. Zo kunnen zij wekelijks gebruik maken van mooie foto’s, zonder er zelf erg veel tijd of middelen in te stoppen.
Ook testimonials kunnen dienen als content! Je vertaalt dan het eeuwenoude sterke mond-aan-mond reclame mechanisme naar vandaag. 

En je kan hiermee zelfs nog een stapje verder gaan: geef met posts antwoord op de vragen van je (toekomstige) klanten. Bekijk via Google Analytics welke zoekopdrachten veel voorkomen op je website, bundel de vragen over eenzelfde onderwerp in je mailbox of vraag input aan je klantenservice. Verpak het in ‘tips & tricks’, een praktisch stappenplan of een demonstratie video, welke vorm jij ook maar passend vindt.

Besteed (sommige) content uit

De term ‘influencer’ kent iedereen ondertussen: mensen die voor jouw merk berichten posten waarin ze tonen hoe zij gebruik maken van jouw product of dienst, tegen betaling of in ruil voor de producten of diensten in kwestie. Dit kan zorgen voor heel wat leuke content op jouw accounts! Ga wel op zoek naar relevante accounts die aansluiten bij jouw merk en maak duidelijke afspraken over wat je precies van deze content creator(s) verwacht. 

Vaste rubrieken

Met vaste wekelijkse of maandelijkse rubrieken kan je een mooie rode draad creëren in je account(s). Ook het maken van de content zelf loopt dan vlotter omdat je toch deze kapstok al hebt. Als je dus gaat brainstormen over nieuwe content, denk dan in reeksen. Zo heeft Beka bijvoorbeeld een rubriek ‘slapen en bedden doorheen de geschiedenis’, werken we op de Linkedinpagina van de Vlaamse overheid met een ‘ambtenaar van de week’ en heeft Instax een vast DIY-moment.

Sharing is caring

Als kenner van je eigen product of vakgebied, heb je expertise opgebouwd die anderen niet hebben. Dat betekent: kennis die je kan delen met je doelgroep. Dit kan op erg veel manieren. Handleidingen, instructies, stappenplannen, DIY’s… Alles waar je klanten zelf mee aan de slag kunnen past binnen dit kader. Maar denk eraan: zij hebben jouw kennis niet. Maak het dus niet te moeilijk. Ook visueel denken is hier handig, op social media is dit namelijk het soort informatie dat de gebruikers het best verwerken. 

Durf te vragen

Social media is geen eenrichtingsverkeer, maak hier dus gebruik van. Betrek je publiek en vraag in je posts om meningen, ideeën of andere input van je community. Laat je klanten meedenken over nieuwe producten, vraag hen naar mogelijke verbeteringen of net naar hun favorieten uit jouw aanbod. Zo voelen klanten zich betrokken en weet jij precies wat er binnen de doelgroep leeft. Oreo heeft bijvoorbeeld in 2018 3 nieuwe smaken gekozen via social media (#MyOreoCreation). 

Sneak previews en behind the scenes 

Je moet met je socialemdiakanalen een meerwaarde creëren voor je volgers. Niet alleen door insidertips, maar ook door ‘exclusieve onthullingen’ op alleen dat specifieke kanaal of een blik achter de schermen. Zo kan je ook verhalen van je medewerkers gebruiken! 



Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×