Belang van herkenbaarheid

08/09/2019

Het hebben van een huisstijl: het is niets dat voor social mediamarketing is uitgevonden. Het is een belangrijk deel van je volledige identiteit als merk of bedrijf. Als het goed is herkent je doelgroep zich erin en geeft het perfect de waarden van je organisatie weer. Je huisstijl integreren op een goede manier in al je communicatie, dus ook op sociale media, is dan ook van groot belang. Door de komst van de sociale media, heeft een gebruiker namelijk veel meer mogelijke touchpoints met jouw merk.

LOGO

Zorg dat je logo terug te vinden is op of in de visuals die je deelt op je digitale kanalen. Hierdoor zorg je ervoor dat de beelden, als ze een eigen leven gaan leiden op de sociale mediakanalen, toch steeds herkenbaar blijven als zijnde ‘van jouw merk’.

VORM

Vormen kunnen aanvullingen of afgeleiden van je logo zijn. Denk aan de swoosh van Nike of de drie strepen van adidas. Hier kan je op sociale media mee spelen om een sterke visuele identiteit op te bouwen.

BEELD

Het type beelden en foto’s dat je gebruikt, voor de bewerkingen met vormen en toevoegingen van logo’s, leg je ook best vast in je huisstijl. Pictogrammen, symbolen, illustraties, video’s en foto’s zijn bepalend voor de uitstraling van je merk en daar hoort ook een consistentie in.  Zo kunnen er regels zijn over de inhoud zoals geen alcohol, enkel positieve beelden, enzovoort. Maar ook over de uitwerking, waarbij de manier hoe de afbeeldingen worden bewerkt, een manier kan zijn om consistentie te creëren.

 

KLEUR

Met kleurgebruik, net als bij fonts, wek je ook weer associaties op. Denk er wel aan dat deze deels ook cultureel bepaald zijn. Zo denken wij in de Westerse culturen bij de kleur geel aan blijdschap en vreugde, terwijl in sommige Noord-Afrikaanse landen zoals Egypte en Jordanië de kleur geassocieerd wordt met rouw.  Het is dus belangrijk om na te denken over jouw doelgroep en de mogelijks internationale uitbreidingen die je plant.

TAAL

Hoe communiceer jij met je doelgroep? Alle sociale media hebben een vorm van geschreven begeleiding nodig. De tone-of-voice, pay-off of slogan en het gebruik van begrippen zijn allemaal onderdeel van je huisstijl. Het gaat hierbij niet alleen om een eenduidige schrijfstijl, ook de medewerkers die de telefoon opnemen of privéberichten beantwoorden zouden qua taalgebruik op dezelfde golflengte moeten zitten.

TYPOGRAFIE

Je kan kiezen voor een lettertype of een groep van lettertypes om te gebruiken op beelden, je website en in advertenties. Onderschat deze keuze niet, want ze kunnen je imago mee bepalen! Zakelijk, informeel, kinderlijk, ouderwets, luxueus,... Kies dus duidelijk en wees consequent in gebruik.

CHECKLIST VOOR HET MAKEN VAN EEN HUISSTIJL:

  • AANTREKKELIJK - je eerste indruk

  • CONSISTENTIE TOELATEN - praktisch toepasbaar voor verschillende kanalen

  • ONDERSCHEID - een andere visuele uitstraling dan de concurrenten

  • OPVALLEND - om herinneringswaardig te zijn

EEN GOED VOORBEELD BOL.COM

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×