Adverteren in Facebook Messenger

24/02/2020

Vervelend hé, die reclameboodschappen in je Facebook-messenger? Maar vreemd genoeg toch effectief. Vergelijk het met de nieuwsbrief. Eigenlijk wil niemand er ontvangen en toch zorgen ze in veel gevallen voor de meeste traffic naar een website en zijn ze zelfs een ferme conversiemachine voor webshops.

Waarom adverteren in Messenger? 

Je gebruikt dit soort advertenties om veel mensen te bereiken met wie je vervolgens individueel wil communiceren via Facebook Messenger. Op die manier kan je meteen informatie op maat van de (potentiële) klant geven. 

Met messenger combineer je vlot verschillende soorten media in je conversatie zoals foto’s, geluidsfragmenten, video's, GIF's, locatie, webinhoud en tekst om jouw klanten een leuke ervaring te geven. Benut alle beschikbare creatieve mogelijkheden wanneer je aan je ervaring werkt: je hebt in Messenger vrij spel om je merk te presenteren.

Messengeradvertenties

Een eerste manier om in Messenger te adverteren is via messenger-advertenties. Deze advertenties lijken heel erg op “klassieke” Facebook-advertenties. Mensen krijgen deze advertenties te zien in de Messenger-app. Wanneer ze op een advertentie klikken, worden ze naar de bestemming geleid die je tijdens het maken van de advertentie hebt geselecteerd: je website, app of een gesprek met je bedrijf via Messenger. Als je ze naar een gesprek leidt, kan de consument meteen in gesprek gaan met jouw bedrijf of een chatbot. 

Klik-naar-Messenger-advertenties

Met klik-naar-Messenger-advertenties ga je Facebook - of Instagrambezoekers via een advertentie doorverwijzen naar een Messenger-gesprek met je bedrijf. Je call to action is dan “stuur bericht”. 

Gesponsorde berichten

Het laatste formaat dat beschikbaar is voor adverteren in Messenger is ‘gesponsorde berichten’. Via gesponsorde berichten kun je zeer getargete promoties rechtstreeks naar mensen sturen die al via Messenger met je bedrijf hebben gepraat.

Hoe beheer je al die berichten? 

Wanneer je conversaties in Messenger gaat stimuleren, zorg dan dat je voldoende beschikbaar en responsief bent. Met afwezigheidsberichten schep je duidelijkheid over wanneer je het gesprek kan verderzetten. Zorg ervoor dat je start en eindigt met een positieve boodschap en zet de praktische boodschap mooi in het midden, zo voorkom je frustraties.

Je hoeft sowieso niet elk bericht persoonlijk te beantwoorden, een gesprek kan ook semi- of volledig automatisch worden opgevangen door een chatbot. Er bestaan ook apps die je hierbij kunnen helpen.

Ten eerste is het makkelijk om een messenger-begroeting in te stellen. Dit is een aangepaste begroeting die aan mensen wordt getoond zodra ze voor het eerst een gesprek starten met je pagina. Zelfs al komt het nooit tot een echt gesprek, toch heb je al wat informatie meegegeven. 

 

Een tweede mogelijkheid die gelijkaardig is aan de begroeting is de expresreactie. Je kunt deze functie gebruiken om klanten te begroeten en hen ervoor te bedanken dat ze contact hebben opgenomen. Het enige verschil met de vorige functie is dat de klant al een eerste bericht heeft gestuurd. De begroeting hierboven verschijnt al in het chatvenster van zodra de klant het chatvenster opent.

 

Om zo persoonlijk mogelijk te antwoorden, maak je gebruik van de klantinformatiekaarten. Deze geven informatie over je klant zoals de lokale tijd, woonplaats, bestelgeschiedenis en andere gegevens van de klant.

Wanneer je ervoor kiest om persoonlijk te antwoorden op de berichten van je klant, kan dit veel tijd innemen. Om toch wat tijd te besparen kun je opgeslagen antwoorden gebruiken. Deze functie laat je chatberichten schrijven, opslaan en opnieuw gebruiken. Deze kunnen vooral van pas komen voor veelgestelde vragen, zoals je openingstijden, e-mailadres of telefoonnummer.

Voor de gevorderden zijn er ook chatbots, die een verlengde bieden van het klanttraject als aanvullend servicekanaal. Overweeg je CRM-systeem te integreren en denk na over hoe je je bestaande proces voor klantenondersteuning wilt gebruiken. Als je machine learning in je ervaring implementeert, onthoud dan dat het even duurt om te testen, te leren, te groeien en meer logica en kennis op je ervaring toe te passen (vaak middels het gebruik van een menselijk element).



Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×