10 opmerkelijke dingen over mijn stage bij This is Not an Agency

Een microcast-reeks in opdracht van de Arteveldehogeschool over de on- en offline leefwereld van beginnende digital storytellers, voor en door jong content talent.
In het kader van mijn postgraduaat Digital Content & Journalism aan Arteveldehogeschool, kreeg ik de opdracht een podcast-aflevering te maken over 10 opmerkelijke dingen die ik in de voorbije 5 weken opgestoken heb van mijn stage of die me tot nu toe bijgebleven zijn. ~ Fiona De Kneef, 7/06/2020.
 

1.    Met stip op 1 : de boost aan zelfvertrouwen. 

Als niet zo jong beginnend digital talent. Of dat hoop ik toch dat ik er talent voor heb… In ieder geval is het als 37-jarige niet evident om volop voor een carrière switch te gaan en daarbij alle zekerheden zoals werk, een vast inkomen - inclusief bedrijfswagen - op te geven om weer te gaan studeren. Dan kan je alleen maar hopen dat je de juiste keuze maakte en 1) enigszins talent hebt en 2) in een goed team terecht komt waarbij je de schoolse kennis om kan zetten in praktische skills.

Dat je als stagiair niet de “rotjobkes” krijgt, maar zoals bij Tina de verantwoordelijkheden van A tot Z over een echt project, namelijk hun eigen marketing. Minstens even belangrijk voor hun business als de marketing voor hun klantenportefeuille.

Het is dan ook nog eens heel fijn om te horen dat uw leeftijd en werkervaring een voordeel zijn in werkethiek en manier van aanpakken ten opzichte van sommige jongere stagiairs.

2.    Nummer 2: de 80-20 regel. En nee, niet die van Sandra Bekkari (je weet wel, 80% van de tijd gezond eten versus 20% genieten), maar die van Dries De Kimpe, senior strateeg bij Tina. Het is niet zijn regel, maar hij vertelde me dat als je 20% van uw tijd aan contentcreatie spendeert, je ook nog eens 80% tijd moet wijden aan de distributie ervan. Of neem nu nog 60-40%, wat op gebied van “gezondigen” bij mij ook wel eens het geval is.

Anders is uw nog zo goed geschreven en onderbouwd blogartikel, slechts 1 van de zovele publicaties die terug te vinden zijn op het wereldwijde web. Kunst is om van uw contentpiece afsplitsingen te maken en zo op meerdere manieren onder de aandacht te brengen bij uw doelpubliek. Een social media post, een advertentie, een nieuwsbrief die eraan gewijd is,… allemaal opgelijst en uitgeschreven in een contentkalender. 

3.    Over eten en gezondigen gesproken… Op 3 staat het feit dat je helemaal niet fysiek op kantoor aanwezig moet zijn om het weekend in te zetten met de collega’s. Met uw laptop, goed humeur, een foute playlist op Spotify en een (rosé) wijntje dabei lukt dat wonderwel. Het grote voordeel van online afterworken? Na dat wijntje moet je niet meer naar huis rijden.

4.    Hierop voortbouwend staat op plaats 4 het thuiswerken zelf. Geen verplaatsingen, fileleed en bijhorend tijdsverlies. Geld uitgespaard aan benzine en geen slecht humeur of stress van de rit naar het werk. 

In de jobomschrijving stond sowieso dat er 2 dagen van de 5 van thuis uit gewerkt zou worden. Als grote voorstander van telewerk, stemde mij dit zeer gelukkig. Voor de 1 betekent dit wat langer slapen, voor mij meer tijd voor sport en knuffels doorheen de dag met mijn hondje Aiko. 

Zoals iedereen wel weet, sloeg het Covid-19 virus toe in ons land en ging we in een lockdown. Door de ervaring met thuiswerken, konden ze bij Tina snel schakelen en hadden ze reeds alle tools voor handen om hier geen hinder van te ondervinden. De start van mijn stage kwam gelukkig niet in het gedrang. 

Een dagelijkse teammeeting om 8u waarbij iedereen overloopt wat ze die dag gaan doen, zorgt ervoor dat we van elkaar weten wie waarmee bezig is. Aangevuld met projectmanagement in Asana en communicatie via Slack en Whereby zorgt dit voor structuur enerzijds en vrijheid en flexibiliteit anderzijds. 

5.    Over punt 5 kan ik kort zijn. Ondanks de niet zo evidente start van mijn stage waarbij alles via conference calls verliep. En ik na 5 weken nog steeds mijn collega’s niet in real life zag, voelde ik me vanaf dag 1 een volwaardig en zeer welgekomen lid van het team.

Ook voor de volgende 5 zaken ben ik dankbaar dat ik ze leerde of kon meemaken:

6.    Het voldane gevoel na een brainstormsessie waar iedereen zo in opgaat en enthousiast elkaars ideeën aanvult. Out-of-the-box denken en creativiteit zijn echt 2 keywoorden die bij This is Not an Agency passen.

7.    De gemeende complimenten van Dries als hij je vraagt om UTM-tags toe te voegen aan de weblink en je er meteen ook een bit.ly van maakt. :-)

8.    Het feit dat je je geen buitenbeentje voelt als collega Kelly een even grote (én enthousiaste) dierenvriend en liefhebbende hondenmoeder is.

9.    De bevestiging die je krijgt dat je je helemaal niet schuldig hoeft te voelen als je even met een writer’s block zit. Net als je denkt dat je niet productief was die dag en dan maar wat research ed. deed, hoor je de geruststellende woorden: “Welcome to agency life. Dat noemen ze nu multitasken.”

10.    En als afsluiter. Dat een team van powervrouwen, aangevuld met 1 powerman om wat tegenwicht te bieden voor al dat vrouwelijk geweld, heel fijn werken is. Stuk voor stuk mensen met hun eigen karaktereigenschappen en professionele skills die elkaar perfect aanvullen als team en vooral niet voor elkaar moeten onderdoen in enthousiasme.

Dit was Fiona De Kneef, stagiair social media consultant en digital creative bij This is Not an Agency uit Gent.

In het kader van mijn postgraduaat Digital Content & Journalism aan de Arteveldehogeschool (i.s.m. Chase Academy en...

Geplaatst door Fiona De Kneef op Woensdag 17 juni 2020


Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×